Pieni paikkakunta Iitti, jonka joka ikinen nuori tuntee toisensa. Nuoret kasvoivat ja lähtivät opiskelemaan ja töihin ympäri Suomea, monet ulkomaillekin. Kaipuu kotiseudulle ja vanhoihin tuttuihin ja juttuihin alkoi pian tulla. Ei kauaakaan kun idea yhteisistä kesäkekkereistä sai alkunsa. Pian huomattiin että vahingossa oltiin buukattu 11-henkinen yhtye, Kuningasidea paikalle ja toivotettu tervetulleiksi niin oman kunnan nuoret kuin koko Suomen väestökin.

Hullusta ja mahdottomasta ideasta tuli totta kesällä 2012. Ideaa on kannatellut yhteistyö, iittiläisyys, rohkeus tehdä, toimia ja toteuttaa.

Tervetuloa kokemaan se tunnelma minkä takia kaikki alkoi.

Maakansa2012

Vahingossa ja monien sattumien summana oli siis järjestettävänä yksipäiväinen festari. Kellään ei ollut minkäänlaista kokemusta tällaisten juhlien järjestämisestä. Hieman selvittelyä ja puheluitahan se vaati, mutta sitten homma alkoi rullaamaan ja kasvamaan tahtomattaan.

Maakansassa esiintyi lopulta kolme bändiä: paikallinen bändi Raste innostautui tekemään come back keikan, joka sai suunnattoman suosion. Turkulainen Indie-rock jyrä Alice Airbuzz saapui samalla tekemisen meiningillä ja asenteella vetämään erittäin energisen keikan. Illan menon kruunasi Kuningasidea, joka saapui torvineen ja monine muine soittimineen Maakansan lavalle laulamaan Enemmän duoo ku sooloo.

Myöhemmin Kuningasidea onkin muistellut Maakansan keikkaa monissa medioissa mm. YleX:ssä ja kertoneet keikan olevan ikimuistoisin ja paras keikka koskaan.

Järjestäjät muistelevat, että pojat pääsivät saunomaan maalaistaloon, josta loppui lämmin vesi kesken kaiken, sen jälkeen heitä kuskattiin pakettiauton takaosassa peltojen halki keikkapaikalle. Festareiden päättymisajan jälkeenkään ei ollut mikään kiire pois.

Maakansa2013

Vuonna 2013 suunnitelmat alkoivat olla jo suurempia ja rohkeampia. Kaikki festarin järjestäjät olivat tosin kiinni omissa opiskeluissaan ja moni jopa töissä, joten aika oli kortilla. Lopputulema oli silti aika hyvä.

Anniskeluluvat hommattiin, yökahvilalupa hankittiin. Jäät kuskattiin Kouvolan Amarillosta Laitilan tuulivoimalla tuotettuihin wirvoitusjuomiin. Sauna ja palju olivat pihalla festariväen käytössä. Yleisöä viihdytti taikuri, tietovisa, Napakymppi ja Amanda Harkimo Dj:nä. Livemusiikki koostui neljästä erilaisesta bändistä, tunnelmallisesta indiebändi Narva Fallsista, sekä kevyttä poppia soittelevasta Bye Mandusta. Illan odotetuimpia olivat Teflon Brothers ja Rosvosektori.

Järjestäjät muistelevat kuinka Rosvosektori räjäytti festaritunnelman, vaikka soundcheckit jäivät eksymisen takia tekemättä. Ja kuinka laulaja hyppäsi surffaamaan hikiseen yleisöön. Sillä aikaa Teflonin veljekset miettivät takahuoneessa, että lämppääjä tais olla vähän liian kova. Mutta tunnelma vain kohosi seksikkäimpien jäbien hypätessä lavalle.

Mitäs sitten tapahtui?

Järjestäjät huomasivat, miten paljon tämä yksi pieni päivä teettääkään töitä. Työ- ja opiskelukiireiden takia päätettiin pitää vuoden breikki. Tämä oli hyvä ratkaisu.

Mitäs nyt sitten?

Ideat on muhinut ja kokemusta kahdesta edellisestä kerrasta on karttunut. Kyselyitä seuraavista festareista ja positiivista palautetta edellisistä tuli niin runsaasti, että päätimme järjestää tänä vuonna mielettömät festarit. Vaikka kiireet eivät ole kuin kasvaneet edellisvuodesta.

yhteystiedot

 

Tule mukaan festarivieraana, talkooväkenä tai tapahtuman rahoittajana. Jokaista tarvitsemme.